Testele ADN, cheie pentru secrete personale, judiciare sau istorice

Articol adaugat in 22 Februarie 2010 de catre Echipa eTimisoara.
Sursa : Timpolis

 

Testele ADN, cheie pentru secrete personale, judiciare sau istorice Trecutul personal sau istoric poate fi elucidat cu ajutorul ADN-ului, care se utilizeaza tot mai des in ultima vreme pentru identificari diverse. Chiar daca in ultimul timp testele ADN sunt considerate la moda, mai ales de cand cu "Genographic Project" al lui National Geographic, in Timisoara numarul de teste solicitate prin intermediul Institutului de Medicina Legala a ramas constant. O institutie timisoreana care, dimpotriva, si-ar dori testari ADN, chiar daca si de alta natura, este Muzeul de Istorie din Timisoara, dar… nu sunt bani.

 

Oamenii suna la Medicina Legala, sperand identificari spectaculoase

Doctorul Gheorghe Gruin, medic primar de laborator la Institutul de Medicina Legala din Timisoara, spune ca solicitarea de teste ADN pentru determinarea paternitatii a ramas constanta in ultimii ani, fiind vorba, in medie de circa 40 - 50 de cazuri pe an. Situatiile in care se solicita testari de ADN sunt doua : fie pentru ca la Institutul de Medicina Legala vine o adresa de la organe de cercetare penala, urmand ca rezultatul obtinut sa poata fi folosit in cadrul unui proces, fie ca persoane neimplicate in procese au "curiozitati" personale. In cazul testarii in interes personal, genul de testare ADN care se poate realiza la Timisoara, spune doctorul Gruin, implica testarea sangelui a trei persoane, adica al mamei, al copilului si al presupusului tata, procedura care costa 3.600 de lei si ale carei rezultate sunt obtinute in trei - patru saptamani. Daca in Bucuresti se pot realiza si teste ADN care sa implice si alte fluide ale corpului, cum ar fi celulele obtinute prin raclarea cavitatii bucale, la Timisoara se realizeaza doar testul ADN care presupune recoltarea de sange. In legatura cu veridicitatea unui raspuns in testele de paternitate, Gheorghe Gruin afirma ca este vorba despre un procent de 99,99999%, procent care ar trebui sa-i descurajeze pe cei care ar incerca sa spuna ca exista probabilitatea ca aceste rezultate sa nu fie corecte. Medicul Gruin afirma ca unii dintre cei care ar dori sa afle raspunsuri la problemele care ii framanta cred ca toate metodele de testare pe care le-au vazut in emisiunile de televiziune pe teme criminalistice sunt disponibile tuturor laboratoarelor si si-ar dori sa ajunga la I.M.L. Timisoara cu cate un fir de par sau cu alte probe de genul acesta.

 

Istoricii timisoreni asteapta…

In ceea ce priveste istoria Banatului, timisorenii ar apela la testele genetice, dar… nu sunt bani. Alexandru Szentmiklosi, muzeograf - arheolog la Muzeul de Istorie a Banatului din Timisoara, spune ca ultimele doua decenii nu au adus vreun astfel de test celor care lucreaza in Muzeul Banatului. "Este cam 500 de dolari proba de testare a ADN-ului. Noi am avut in plan sa facem astfel de testari, dar trebuia obtinut un grant. A fost vorba de o colaborare cu Academia Maghiara care, insa, nu a ajuns la finalitate".Cu toate acestea, trebuie reamintit ca genul de testare a ADN-ului folosit in istorie nu este cel care are loc pentru depistarea paternitatii si pentru care, la Timisoara, se folosesc mostre de sange, ceea ce face ca o astfel de testare sa ramana un proiect dintr-un viitor nu foarte clar conturat pentru Muzeul Banatului. Totusi, specialistii de aici ar fi incantati sa beneficieze de astfel de rezultate. Alexandru Szentmiklosi afirma ca acest test ar fi indicat sa se aplice in orice necropola banateana unde se gasesc amprente genetice, lucru care ar duce la stabilirea felului in care membrii comunitatii se inrudeau intre ei. Arheologul timisorean a dat drept exemplu necropola de la Foeni, unde ar fi ideal sa se realizeze teste ADN pe materialul obtinut la sapaturi : "Chiar daca nu e excavat complet la Foeni, este vorba despre o necropola multistratificata, pornind de la neolitic si ajungandu-se la evul mediu tarziu".

Timpolis
 
 

Lasa si tu parerea ta aici


Parerea ta conteaza nu doar pentru noi dar si pentru ceilalti cititori. Scrie! cu litere mici, cu litere mari, de bine, de rau, exact ceea ce crezi.


Nu ne asumam responsabilitatea juridica pentru parerile exprimate de utilizatori. Acestea apartin 100% autorilor
Limbajul obscen este interzis, sau mai bine zis, va fi cenzurat.

Nume

e-Mail

Parerea ta despre acest articol

 
Introdu codul din imagine
Captcha
* In cazul in care nu puteti citi codul, dati click pe imagine pentru a genera un nou cod!