Centrul de Invatamant la Distanta "Spiru Haret" Timisoara, declarat ilegal

Articol adaugat in 16 Iulie 2009 de catre Echipa eTimisoara.
Sursa : Timpolis

 

Centrul de Invatamant la Distanta "Spiru Haret" Timisoara, declarat ilegal M.E.C. a luat aceeasi decizie in cazul altor 52 de institutii similare In plin proces de inscriere la unitatile de invatamant superior, Ministerul Educatiei a facut o dezvaluire, care ar fi trebuit data publicitatii pana in acest moment : 53 de centre de invatamant la distanta ale Universitatii "Spiru Haret" nu functioneaza legal. Printre ele se numara si C.I.D. "Spiru Haret" Timisoara.

Recomandari ministeriale pentru viitorii studenti

Potrivit Ministerului Educatiei, Universitatea "Spiru Haret" are 53 de centre teritoriale pentru invatamant la distanta ilegale, care functioneaza in aproape toata tara (inclusiv in Timisoara), dar si la Berlin, Chisinau, Madrid, New York, Tel Aviv, Roma, Viena, Toronto, Paris, dar si 25 de facultati cu 49 de domenii de licenta autorizate provizoriu sau acreditate. Zilele trecute, oficialii ministeriali au facut publica lista specializarilor, a programelor de studii, a formelor de invatamant (zi, invatamant cu frecventa redusa) la Universitatea "Spiru Haret" si care au fost autorizate/acreditate in baza evaluarilor Consiliului National pentru Evaluare si Acreditare Academica, respectiv Agentiei Romane pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Superior. Potrivit Ministerului, toate cele 25 de facultati ale Universitatii,cu 49 de domenii de licenta si 53 de specializari sau programe de studii, au autorizare de functionare provizorie sau acreditare atat pentru invatamantul de zi, frecventa redusa sau la distanta. In schimb, cele 53 de centre teritoriale pentru invatamantul la distanta ale Universitatii "Spiru Haret", 44 din Romania si noua din alte tari nu functioneaza legal, iar ministerul atrage atentia candidatilor, parintilor si altor persoane interesate, sa verifice cu atentie listele din anexe inainte de a depune dosarul de admitere la aceasta institutie. Printre cele 53 de centre de invatamant la distanta se numara si cel din Timisoara, situat pe strada Izvorului. "Consecintele inscrierii la un astfel de centru sunt, cred, evidente. Fiind vorba de o forma de invatamant care nu are niciun fel de autorizare din punct de vedere legal, riscul e ca diplomele pe care le vor primi la absolvire sa fie nule. Aceasta e prima si cea mai importanta consecinta care poate decurge din neglijarea avertismentului Ministerului. Si de aici, mai sunt si altele, cum ar fi, de exemplu, aceea ca absolventii nu au sansa sa se angajeze, pe baza respectivei diplome", ne-a declarat Daniel Tomoni, consilier la Biroul de Presa al Ministerului Educatiei.

"Spiru Haret" Timisoara : "E o neintelegere"

De cealalta parte, reprezentantii "Spiru Haret" Timisoara spun ca informatiile comunicate de minister sunt controversate, din punct de vedere legal. "Toate centrele sunt trecute pe acea lista, insa doamna ministru nu stie ca nu se acrediteaza centrele de invatamant la distanta, pentru ca noi nu suntem in structura de facultate. Este un conflict de interese, probabil, la Bucuresti", spune directorul adjunct al "Spiru Haret" Timisoara, Paul Kovacs. La randul ei, Florica Puscas, directorul "Spiru Haret" Timisoara, sustine ca, din punctul ei de vedere, ar fi vorba despre o neintelegere : "Universitatea «Spiru Haret» este acreditata prin lege. Pe de alta parte, conform legii, formele de invatamant universitar sunt zi, seral, fara frecventa si invatamant la distanta, insa invatamantul la distanta este acreditat prin lege cu conditia ca universitatea care practica aceasta forma de invatamant sa aiba si forma de invatamant la zi. Toate facultatile care sunt la Universitatea Spiru Haret au invatamant de zi". Directorul "Spiru Haret" Timisoara afirma ca la nivelul centrului teritorial "exista convingerea ca functionam legal. In situatia in care apar specializari noi la o facultate, aceasta sectie trebuie acreditata prin ordonanta de urgenta. Aceste validari periodice facute de catre Guvern nu au fost solicitate de universitatea noastra, pentru ca nu au existat structuri noi". Despre avertismentul Ministerului Educatiei, conform caruia diplomele obtinute la C.I.D. Timisoara sunt nule, Florica Puscas mentioneaza ca fiecare institutie are punctul ei de vedere, mai mult sau mai putin corect. "Din punctul nostru de vedere, functionam corect. Daca exista o lege de infiintare a unei universitati, ea poate sa fie desfiintata tot printr-o lege. Orice ordin al oricui nu este superior legii. Eu nu pot sa invalidez ce spune ministerul. Insa ministrul Educatiei stie ce face, rectorul stie ce face, cert e ca e un litigiu intre universitate si Ministerul Educatiei, care, probabil, va fi rezolvat prin instanta". Pana una alta, insa, Ministerul isi mentine punctul de vedere, potrivit caruia o diploma obtinuta la un centru de invatamant la distanta care nu functioneaza legal e lovita de nulitate.

Timpolis
 
 

Lasa si tu parerea ta aici


Parerea ta conteaza nu doar pentru noi dar si pentru ceilalti cititori. Scrie! cu litere mici, cu litere mari, de bine, de rau, exact ceea ce crezi.


Nu ne asumam responsabilitatea juridica pentru parerile exprimate de utilizatori. Acestea apartin 100% autorilor
Limbajul obscen este interzis, sau mai bine zis, va fi cenzurat.

Nume

e-Mail

Parerea ta despre acest articol

 
Introdu codul din imagine
Captcha
* In cazul in care nu puteti citi codul, dati click pe imagine pentru a genera un nou cod!