Capitala cumparaturilor

Articol adaugat in 17 Octombrie 2007 de catre Echipa eTimisoara.
Sursa : Evenimentul Zilei

 
Capitala cumparaturilor

Capitala euro-regionala a cumparaturilor este orasul maghiar Szeged, situat la aproape 120 de kilometri de Timisoara. Magazinele mari de aici atrag si sarbii din zona de frontiera a Ungariei cu Serbia. Preturile la produse alimentare si diversitatea oferita sunt motivele pentru care Szeged este punct de atractie regional.
  
Plin de romani

Ungurii mananca mult mai ieftin decat romanii. In conditiile in care salariul mediu net din Ungaria este cu 600 de lei mai mare decat cel din Romania, preturile la alimente sunt cu 30 pana la 50 la suta mai mici, in hipermarket-urile din Szeged, cel mai apropiat oras maghiar mare fata de Timisoara. Orasul este printre primele cinci ca marime din Ungaria. Desi este mai mic decat Timisoara, aici sunt prezente mult mai multe companii de retail, doua dintre ele fiind foarte atractive pentru timisoreni: Tesco si Cora.

La sfarsit de saptamana, cele doua magazine sunt ticsite pur si simplu cu romani. Unul din trei clienti fie vorbeste romaneste, fie poate fi vazut cu calculatorul in mana socotind cat costa, in lei, produsele de pe rafturi. Numarul mare de clienti romani a determinat unele magazine sa ofere servicii in limba romana. La Cora exista in zona de fast food o firma care are meniu in limba romana, iar vanzatoarele vorbesc romaneste.  
  
Alimente ieftine

„Ne simtim aici ca in orice supermarket din Timisoara. Venim cam o data la doua saptamani pentru aprovizionare pentru ca preturile sunt mult mai bune. Uleiul s-a scumpit recent la noi, fiind 5 lei litrul, la Tesco am gasit cu 280 de forinti care sunt cam 3, 8 lei.

Au tot felul de reduceri si promotii pe care daca le prinzi poti cumpara si sub jumatate de pret. Este mult mai avantajos. Ca sa nu mai vorbesc de varietate”, spune timisoreanca Laura Padureanu. Aceasta, impreuna cu sotul facusera cumparaturi de 35 de mii de forinti numai la Cora.
Preturile la produse alimentare sunt cu 30 pana la 50 la suta mai ieftine decat in hipermarket-urile din Timisoara. Painea de un kilogram, de exemplu, costa in Ungaria 1,4 lei, spre deosebire de 2,6 lei cat este la Timisoara.

Diferentele cele mai mari sunt insa la mezeluri si carne. In timp ce la Timisoara kilogramul de salam este intre 40 si 60 de lei, in functie de sortiment, la Szeged costa intre 20 si 30 de lei. Kilogramul de sunca este 13 lei, cel de cremvursti 15 lei, puiul costa 12 lei, iar carnea de porc 14 lei. Preturile sunt calculate in lei la un curs de 1,37 lei la 100 de forinti.

IEFTIN

Cautati produsele proprii

Fiecare hypermarket are o gama proprie de produse. In cazul Tesco gama proprie este „Tesco” iar la Cora este „Winny”. Acestea sunt cele mai ieftine produse din gama lor. Produsele proprii sunt evidentiate grafic in mod distinct pe rafturi astfel incat dupa identificarea stilului de prezentare sunt foarte usor de gasit la fiecare raion. Preturi bune se pot gasi la toate produsele care intra in promotii. 
  
UTIL

Zece sfaturi pentru shopping-turist

>Schimbati leii in forinti din Timisoara, este cursul cel mai bun

>Majoritatea magazinelor nu accepta decat forinti. Rar se poate plati in euro

>Iesiti din tara pe la Cenad, nu se sta decat foarte rar la coada

>Respectati restrictiile de viteza: 50 in localitate si 90 afara. Politia maghiara vaneaza soferii romani

>Atentie la restrictiile de viteza de la intrarea in Szeged, sunt portiuni unde se impune viteza de 30 de kilometri pe ora. Politia face verificari

>Dupa ce ati intrat in Szeged urmariti indicatorul „Budapesta”, va duce direct catre zonele comerciale

>Circulati pe banda a doua, primul hipermarket, Tesco, este pe partea stanga

>In apropiere este, pe partea dreapta, Szeged Plaza

>La un kilometru, la iesirea din Szeged, catre Budapesta, pe dreapta sunt Cora, Metro si Praktiker

 >In Cora, in zona de fast-food, gasiti „Gyros Thai”, unde meniul e in romana si vanzatoarele vorbesc limba romana


Evenimentul Zilei
 
 

Lasa si tu parerea ta aici


Parerea ta conteaza nu doar pentru noi dar si pentru ceilalti cititori. Scrie! cu litere mici, cu litere mari, de bine, de rau, exact ceea ce crezi.


Nu ne asumam responsabilitatea juridica pentru parerile exprimate de utilizatori. Acestea apartin 100% autorilor
Limbajul obscen este interzis, sau mai bine zis, va fi cenzurat.

Nume

e-Mail

Parerea ta despre acest articol

 
Introdu codul din imagine
Captcha
* In cazul in care nu puteti citi codul, dati click pe imagine pentru a genera un nou cod!